Allergenen informatie
Omgaan met allergenen en allergieën in de horeca
Het belangrijkste in de horeca is natuurlijk je gasten verwennen. Allergenen kunnen daarbij roet in het eten gooien. Koken voor mensen met een allergie kan een uitdaging zijn als je niet goed weet hoe allergenen werken en hoe je er slim en veilig mee omgaat. Op deze pagina vind je al onze informatie over koken met allergenen, maar we zetten hier alvast de belangrijkste tips op een rij.
Wat is een allergeen?
Allergenen zijn eiwitten die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Je kunt dus allergisch zijn voor de eiwitten in (bijvoorbeeld) melk, eieren of noten. Het ligt aan het immuunsysteem van de persoon of er een reactie plaatsvindt en hoe ernstig deze is.
Een allergenen menukaart
Duidelijk zijn over allergenen richting je gasten is belangrijk. Je bent volgens de allergenen wetgeving zelfs wettelijk verplicht je gasten te kunnen informeren over allergenen. Dit kan een allergische reactie voorkomen. Aangezien sommige allergische reacties zeer ernstig kunnen zijn is het zeker de moeite waard om allergenen duidelijk op je menukaart te vermelden. Hiervoor moet je per gerecht de ingrediënten checken op allergenen. Vaak staat er op het etiket welke allergenen een product bevat. Dit kan je vervolgens op je menukaart vermelden met icoontjes.
Vind je het jammer van je mooie menukaart om icoontjes te gebruiken? Je kunt ook een aparte menukaart maken waar ze wel op staan en deze alleen geven aan de klanten die aangeven allergieën of intoleranties te hebben.
Hoe maak ik een allergenenlijst?
Sinds 2014 is elke horecaondernemer verplicht zijn klanten te kunnen informeren over allergenen als de klant daarom vraagt. Ook als je zelfgemaakte producten verkoopt (bijvoorbeeld bier, jam of kazen) ben je wettelijk verplicht je klanten te informeren over de allergenen. Om aan deze eis te voldoen stel je dus een allergenen lijst op. Dit doe je door de etiketten van je gebruikte ingrediënten te checken op allergenen. Alle allergenen die je tegenkomt zet je op een label voor je product of noteer je bij het gerecht. Zorg ervoor dat alle medewerkers goed op de hoogte zijn van deze lijst.
Wat zijn de 14 allergenen?
Er zijn 14 allergenen waarover je je gast moet kunnen informeren. Dat zijn:
- Glutenbevattende granen
- Vis
- Schaaldieren
- Weekdieren
- Ei
- Pinda
- Noten (denk aan amandel, hazelnoot, etc.)
- Melk (let daarbij ook op lactose)
- Selderij
- Lupine
- Mosterd
- Sesamzaad
- Sulfiet
Wil je weten waar deze allergenen precies in voorkomen? Bekijk dan deze voedselallergieën poster.
Welke allergenen moet ik vermelden op mijn menukaart?
Je hoeft geen allergenen te vermelden op je menukaart, maar je moet wel je klant er over kunnen informeren. Bedenk wel dat veel gasten met een allergie vaak moeten vragen of ze iets kunnen eten of niet. Voor hen is het fijn als ze dat gewoon zelf op de kaart kunnen lezen. Het is dus klantvriendelijk om de allergenen te vermelden op je menukaart. Als je allergenen gaat vermelden kun je het beste de meest voorkomende benoemen zoals: melk/lactose, ei, vis, schaaldieren, noten en pinda. Wil je volledig zijn dan kun je ze ook alle 14 benoemen.
De meest voorkomende voedselallergieën
Wij hebben de 14 meest voorkomende voedselallergieën voor jou op rij gezet. Benieuwd? Download dan de allergenenposter!
Altijd op de hoogte blijven van de laatste trends?
Schrijf je dan nu in voor onze inspirationele nieuwsbrief! Ontvang automatisch verrassende receptinspiratie, trends en praktische tips, de nieuwste producten én unieke acties!
Recepten
Word lid van Chef’s Exclusive!
- Toegang tot gratis trainingen van chefs
- Exclusive deelname aan culinaire events
- Spaar voor gratis cadeaus met Cook & Save