Kun jij niet wachten tot het aspergeseizoen losbarst? Ook gasten willen graag weer hun tanden zetten in het witte goud en chefs staan weer te popelen om nieuwe recepten te maken met asperges.
Natuurlijk is voorbereiding het halve werk, daarom lees je hier alles over het aspergeseizoen. Zo ben je als restaurant voorbereid als het eindelijk zo ver is!
Wanneer start het aspergeseizoen?
Het liefst willen we het hele jaar door kunnen genieten van asperges, maar helaas moeten we nog even geduld hebben. Het begin van het aspergeseizoen valt traditiegetrouw op de tweede donderdag van april. De asperge is een heel weersafhankelijke groente, waardoor een exacte datum lastig te bepalen is. Een koude grond is namelijk niet bevorderlijk voor de groei van de aspergeplant. Dus als de temperaturen meezitten kunnen we weer asperges eten met Pasen.
Waarom staat het einde van het aspergeseizoen vast?
Een aspergetijd die start, moet helaas ook weer eindigen. Het aspergeseizoen dit jaar eindigt op 24 juni, net als alle voorgaande jaren. Het einde van het aspergeseizoen valt op deze exacte datum omdat het hierna nog 100 dagen duurt voor de eerste vorst: een belangrijke richtlijn voor boeren. Asperges hebben deze tijd namelijk hard nodig om op sterkte te komen zodat ze de winter overleven. Het tijdig stoppen met oogsten vergroot de overlevingskans van de plant, waardoor boeren verzekerd zijn van een volgende oogst. Deze truc zorgt ervoor dat asperges tot wel 7 jaar geteeld kunnen worden op dezelfde grond.
Wist je dat?
De beste asperges komen uit Limburg
Limburg is het land van de asperges – dat wist je vast wel. Maar waarom? De daar aanwezige zandgronden zijn heel geschikt voor de teelt van asperges. De grond is goed doorlaatbaar waardoor water snel de grond in trekt. Dit proef je goed terug in de smaak van asperges uit deze provincie.
Alle asperges zijn eerst wit van kleur
Ook groene en paarse asperges waren eerst wit. Het verschil in kleur heeft te maken met zonlicht. Witte asperges groeien alleen onder de grond, terwijl groene asperges graag hun kop boven de aarde uitsteken. Zodra de asperges in aanraking komen met zonlicht, wordt de steel groen of paars.
Asperges komen uit de leliefamilie
Net als knoflook en prei komen asperges uit de leliefamilie. De officiële naam van asperge betekent ook wel geneeskracht. Er bestaan vrijwel geen andere groenten die zo weinig calorieën en tegelijkertijd zoveel voedingsstoffen bevatten als asperges.
Recepten om het aspergeseizoen te vieren!
Aspergekroketten
In veel gerechten staan asperges bekend om hun zachte structuur. Om een knapperige twist toe te voegen aan de smaak van asperge, kun je ze eens in een ander jasje steken. Een goudbruine welteverstaan.
Lees meer over hoe je heerlijke aspergekroketten maakt om je gasten mee te verrassen.
Gemarineerde asperges met zalm
Een Hollandaisesaus is natuurlijk traditie bij asperges. Wil je een frissere en moderne manier om je asperges te serveren?
Het inleggen van asperges in een vinaigrette zorgt voor een lekkere, milde variatie. Asperges absorberen namelijk veel meer smaak wanneer je ze marineert.
Bekijk ons recept met gemarineerde asperges en gerookte zalm.
Knorr Professional aspergesoep
Aspergesoep mag natuurlijk niet ontbreken op de menukaart. Dit is de uitgelezen kans om op een simpele manier in te spelen op het aspergeseizoen.
Met behulp van Knorr serveer je je gasten een heerlijke soep met de volle en romige smaak die je van aspergesoep mag verwachten.
Bekijk meer over Knorr poeder als basis voor aspergesoep.
Wat is de beste manier om asperges te bereiden?
Vaak worden asperges gekookt in water, maar deze bereidingsmanier zorgt ervoor dat veel van de smaak in het vochtwater trekt. Asperges verliezen hierdoor hun lekkere smaak. Zonde! Daarom staan hier twee bereidingsmanieren opgesomd om je gasten de meest smaakvolle asperges voor te schotelen.
Asperges sous vide bereiden
Om te voorkomen dat het vocht uit de asperges in het kookwater terecht komt, kun je de asperges strak in plastic sealen met een vacumeermachine. Door het onder vacuüm garen blijven alle smaken optimaal aanwezig. Met deze bereidingswijze zullen gasten zeggen dat zij nooit eerder zulke lekkere asperges hebben gegeten.
Ontdek meer over hoe je asperges sous vide bereidt.
Asperges met kookvocht van de schillen bereiden
Een andere manier om smaakvolle asperges te bereiden is met behulp van de schillen en uiteinden van de asperges. Als je toch besluit de asperges te koken, gebruik dan de restanten in plaats van deze weg te gooien. Laat ze meekoken in het kookvocht om de asperges extra smaak te geven.
Tip om langer te genieten van het aspergeseizoen
Asperges wecken
Wil je ook buiten het aspergeseizoen genieten van deze heerlijke groente? Dan kun je kiezen voor het wecken van asperges. Met deze techniek kunnen voedingsmiddelen jaren lang bewaard blijven, omdat er geen bacteriën bij kunnen komen. Je gasten zullen blij verrast zijn als ook na 24 juni asperges op de kaart staan.
Stap 1: Was de asperges en snijd deze op maat van de weckfles
Stap 2: Zet de asperges met het kontje naar beneden in de weckfles
Stap 3: Vul de weckfles geheel met water en sluit deze met de inmaakring en weckklemmen
Stap 4: Weck de asperges in een inmaakketel voor 2 uur op 100 graden
Extra tip: Bewaar de schillen en uiteinden van de asperges en doe deze restanten in een aparte weckfles. Deze inhoud kun je gebruiken als basis voor een heerlijke aspergesoep.