DIT ZIJN DEZE HERFST DE 6 GROOTSTE TRENDS

Hoog op smaak
Je saus mag gerust van het bord knallen. Zoet, zuur, zout, als het maar intens is en de smaakpapillen een flinke opdonder geeft. Als je echt hip wil zijn ga je voor swicy (sweet & spicy) of swalty (sweet & salty) sauzen. Denk daarbij aan hete honing met chilivlokken of zoet-zoute Aziatische sauzen. Je mag je helemaal uitleven bij het maken van ware smaakbommen!

Volwaardig plantaardig
Sauzen zonder room of vlees? Het lijkt haast ondenkbaar voor wie getraind is in de Franse keuken. Toch vragen gasten steeds vaker om veganistische opties. Zo ontstaan creatieve vondsten zoals alfredosaus gemaakt van bloemkool of een Mexicaanse salsa de queso op basis van aquafaba, het eiwitrijke kookvocht van kikkererwten. Blijf je liever bij de klassiekers? Gebruik dan olijfolie en plantaardige room in je vertrouwde sausrecepten.

Spice it up
Pak er eens een pepertje bij. Chili zorgt namelijk niet alleen voor vuur in je saus, het geeft ook extra diepte aan de smaak. Van gerookte chipotles tot aleppo-chilivlokken, er zijn tegenwoordig steeds meer pepersoorten verkrijgbaar, allemaal met een eigen karakter. Spice it up en wissel die hot sauce eens in voor rawitpepers, gedroogde poblanos of – als je durft – de Carolina Reaper, de heetste gedroogde peper ter wereld.

Oozy Woozy kaassaus
Loaded nachos, loaded fries, het grote geheim achter de populairste gerechten van de afgelopen tijd is een enorme hoeveelheid gesmolten kaas. Die snacktrend keert nu ook terug bij sauzen. Warme kaassaus maakt van elk gerecht meteen een guilty pleasure. Van een toegankelijke cheddarsaus tot een uitgesproken wittewijnsaus met gorgonzola, als er een flinke hoeveelheid kaas in zit, dan zit je goed!

Wereldse smaken
Mix eens wat kimchi door je hollandaise of gebruik ras el hanout in je roomsaus, want met wereldse smaken scoor je. Zoek je inspiratie over de landsgrenzen, bijvoorbeeld in de trendy Noord-Afrikaanse keuken. Met 195 landen om uit te kiezen is dit de ideale manier om je van andere horecazaken te onderscheiden.

Verrukkelijk umami
Gasten vinden de diepe, aardse umamismaak onweerstaanbaar. Je geeft je saus een vleugje umami door gebruik te maken van sojasaus, miso, vissaus of de hippe Koreaanse smaakmaker gochujang. Zoek je het liever dichter bij huis? Kies dan voor paddenstoelen, tomaten of zuurkool.
Benieuwd naar meer?
Vraag jouw gratis magazine aan!
Recept inspiratie (12)
-
Runderwang met boerenkool en appelcompote -
Wildsaus "royale" -
Hertenfilet met geroosterde savooien kool en morillesaus (op basis van Demi Glace) -
Eendenborst met pastinaak, sjalotten en pepersaus (op basis van Groene pepersaus) -
Zwarte knoflook Hollandaise -
Beurre rouge -
Hertensukade met winterwortels en schillenchips -
Viseitjes saus -
Bavette met pepersaus -
Maiskip met gebakken witlof, gekofijnte aardappel en romige mosterdsaus (op basis van mosterd saus) -
Drop jus -
Gebakken aardpeer met boerenkool en witte wijn saus
Leer van topchefs! Log in bij UFS Academy voor exclusieve culinaire trainingen.
- Toegang tot gratis trainingen van chefs
- Exclusive deelname aan culinaire events
- Spaar voor gratis cadeaus met Cook & Save