Menu
Punten

De sterren van de hemel koken we allemaal. De een in de zorg, de ander in de horeca. Hoewel de gasten, budgetten, aantallen, faciliteiten en locaties verschillen is er één ding overal hetzelfde: we proberen er elke dag weer een feest van te maken. In smaak, presentatie, service en gastvrijheid. 

Wat kunnen we hierin nog van elkaar leren? Hoe kunnen we elkaar versterken? Vier topchefs uit de horeca delen hun diepe bewondering én waardevolle adviezen over koken in de zorg.

Tips

Tips

Erik van Loo, Parkheuvel** in Rotterdam

1, Kook mee met de seizoenen 

“Lekker koken heeft te maken met inzicht en kennis. Ontdek wat de natuur te bieden heeft en experimenteer daarmee. Kook in de seizoenen en creëer smaak met de juiste bereidingswijze, specerijen en kruiden. Seizoenproducten zijn verser, goedkoper en zorgen voor afwisseling.”

Wilco Berends, De Nederlanden* in Vreeland 

2. Stimuleer het samenkomen met een aantrekkelijke presentatie

“Je gunt het iedereen om op z’n oude dag goed te eten, maar er zijn ook strikte budgetten. Dat lijkt me erg uitdagend aan het koken in de zorg. Toch is lekker eten niet het allerbelangrijkste, het gaat ook om het moment van samenzijn. Dat begint bij een warm restaurant. Creëer een fijne toegankelijke setting en zorg met een aantrekkelijke en kleurrijke presentatie van je gerecht ook voor een feestje op het bord.”

 
Eric Swaghoven, Valuas in Venlo

3. Kies voor duurzame ingrediënten uit de omgeving 
“Alles wordt duurder, dat merken wij ook. Het lijkt me voor de zorg erg ingewikkeld om met kleine budgetten te koken. Zelf ben ik duurzamer gaan koken met lokale ingrediënten. Dus geen tonijn en tarbot meer op de kaart. Haal zoveel mogelijk uit de regio en kook vegetarisch, dat scheelt ook.”

Lars van Galen, ‘t Lansink* in Hengelo

4.. Spar met andere chefs
“Zorg- en horecachefs kunnen ontzettend veel van elkaar leren. Laten we het gesprek aangaan om te sparren over onderwerpen als kosten, efficiëntie, kwaliteit en creativiteit. Ik kijk ernaar uit om ideeën, visies uit te wisselen en elkaar te inspireren om anders te denken.” 

Tops

Tops

Erik van Loo, Parkheuvel** in Rotterdam

1. Het mooiste halen uit basisingredienten
“Het verschil tussen koken in de zorg of horeca is niet zo groot. We proberen allebei van iets simpels, iets heel moois te maken. Goed koken zit in smaaklagen creëren, niet in luxeproducten serveren.”

Wilco Berends, De Nederlanden* in Vreeland

2. Grote aantallen bedienen dankzij efficiënte werkwijzes
“Ik vind het superknap hoe chefs in de zorg voor zulke grote aantallen koken. De horecakeuken kan volgens mij veel leren van de processen en systemen in de zorg. Hoe beter je dat op orde hebt, hoe meer tijd er weer vrijkomt voor creativiteit.”

 
Eric Swaghoven, Valuas in Venlo

3. Koken voor vele diëten
“Er zijn veel dieetwensen en allergieën tegenwoordig. Het lijkt me een complexe aanpak binnen de zorg om elk individu in zijn of haar wensen te voorzien. Dat vraagt om een strakke planning en structuur. Het lijkt me hartstikke interessant om van die aanpak te leren.” 

Lars van Galen, ‘t Lansink* in Hengelo

4. Knap staaltje organisatie en kwaliteit 
“Het is verdomd knap hoe ze in de zorg voor zoveel mensen, zulke kwaliteiten neerzetten. Allemaal op hetzelfde tijdstip, soms op verschillende locaties en altijd onder perfecte condities. Dat is echt next level vooruitdenken, plannen, organiseren en aansturen.”

 

 

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu