Menu
Punten

Een kartrekker. Zo noemt zorgchef Wilko Lichteveld zichzelf. Samen met collegachefs Wendy en Edwin streeft hij niet alleen naar gezond eten en minder verspilling, maar vooral naar lekker en gezellig eten. Want samen eten socialiseert en verbindt. Met afwisselende menu’s, onweerstaanbare groenten, leuke thema-avonden en ruimte voor gekkigheid is het restaurant een trekpleister voor bewoners én bezoekers van buitenaf.

Ruimte voor dialoog

“Ik ben er trots op dat we dankzij het voedingsbeleid van Brabantzorg nog steeds zelf koken. Met onze open keuken zien en ruiken bewoners en bezoekers wat we maken en we kunnen rechtstreeks schakelen. Wensmenu’s, diëten, pureren. Wij bewegen mee in wat er nodig is. Mensen voelen zich gezien en gehoord. Lekker eten is verwennerij en geeft rust. Ook voor degene die het uitserveert en de verzorgenden. Want als bewoners goed eten, voelen ze zich gelukkiger en heb je een betere absorptie van medicijnen en minder valincidenten. Een win-win voor ons allemaal.” 

Een groentefeestje op het bord

“The sky is the limit in onze keuken. Met bereidingstechnieken - sommigen al zo oud als de weg naar De Peel - kunnen we alle kanten op. Ook met groenten. Als je maar creatief denkt en het lekker maakt. Verminder bijvoorbeeld nasi met 15 gram rijst door 45 gram extra groenten toe te voegen. Wij serveren er zelf nog kroepoek bij en atjar die we een upgrade geven met verse taugé, paprika, ananas en komkommer. Een feestje op het bord!”

De naam moet smoelen

“Natuurlijk is duurzaam koken en gezond eten belangrijk. Maar we moeten het wel aan onze bewoners verkocht krijgen. Het moet dus vooral lekker zijn, want anders eten ze het niet. Dat zit ‘m ook in de naam. Bij een ‘vegetarische soep’ loopt niemand het water in de mond. Het moet smoelen. Een ‘groentecappuccino’ wekt nieuwsgierigheid op. We koken ook steeds meer hybride. Laatst hebben we een lasagne gemaakt met 3 kilo rundergehakt en 3 kilo vegan gehakt. Dat noemen we dan toch gewoon lasagne. Niemand die het verschil merkt en we hebben toch een reductie van 50% vlees. Dat zijn mooie stappen.”

Ontdek Wilko’s recept voor groentecappuccino

“Het is altijd een hit bij de bewoners van Catharinahof in Grave: Wilko’s kleurrijke groentecappuccino. Hij tovert de waste van een mirepoix om tot een feestelijke groentesoep. Afgetopt met een schuimlaag gemaakt van overgebleven zoete-aardappelpuree.”

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu