Menu
Punten

Wist je dat jaarlijks ongeveer 40% van het eten in zorgorganisaties in de vuilnisbak belandt? Dat is een enorme uitdaging voor zorgchefs, zeker nu duurzaamheid en kostenbesparing steeds belangrijker worden. Door slim om te gaan met voedselverspilling, kun je als zorgchef niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar ook je budget optimaliseren. Zo ontstaat er ruimte om eens uit te pakken met kostbare ingrediënten, zoals een mooi stukje rundvlees van een lokale boer.

5 tips & tricks om meteen te proberen

1. Meten is weten

1. Meten is weten

De eerste stap naar minder verspilling is het verkrijgen van inzicht in hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Monitoren wat er per afdeling wordt verspild, kan eenvoudig door een emmer bij de voedselkarren te plaatsen waarin je de overgebleven etensresten verzamelt. Weeg de verzamelde restanten en gebruik deze data om portiegroottes te optimaliseren. Gelderhorst, een centrum voor dove ouderen, begon ook met deze maatregel en wist in een paar maanden de voedselverspilling met 50% te verminderen.

2. Een goede restverwerking is het halve werk

2. Een goede restverwerking is het halve werk

Zie het als een uitdaging om je keukenafvalbak zo min mogelijk te openen! Overgebleven groenten, oud brood en zelfs snijresten kun je gebruiken als basis voor een nieuw gerecht. Van restjes gekookte broccoli maak je soep, van uien- en wortelschillen trek je bouillon en de boterhammen van gisteren worden je paneermeel voor morgen. Maar soms kan het nog veel simpeler: bewaar overgebleven maaltijdcomponenten in de vriezer voor later.

3. Minder keuzes, minder verspilling

3. Minder keuzes, minder verspilling

Zorgorganisaties waar bewoners kunnen kiezen uit meerdere menu’s gooien veel meer weg dan locaties die werken met één vast menu. Het Leids Universitair Medisch Centrum ging terug van 4 menu’s naar 1 menu met componentenkeuze en wist de hoeveelheid voedselafval met 60% te verminderen, een jaarlijkse kostenbesparing van 118.500 euro! 

Wil je klein beginnen? Serveer het toetje voortaan alleen op aanvraag, in plaats van deze standaard te serveren. In sommige zorginstellingen belandt bijna de helft van alle desserts in de prullenbak! 

4. Betrek het personeel

4. Betrek het personeel

Duurzaamheid en verspillingsvrij werken zijn teaminspanningen. Zorg daarom voor voldoende interne communicatie. Voor sommige medewerkers levert het extra werk op, dan helpt het als je hen vertelt dat je door de nieuwe maatregelen extra budget hoopt te krijgen voor nog lekkerdere maaltijden. Zet voedselverspilling regelmatig op de agenda bij teamoverleggen en vergeet niet om de successen uitgebreid te delen én vieren! 

5. Stem goed af met de voedingsassistenten

5. Stem goed af met de voedingsassistenten

Voedingsassistenten en verpleegkundigen spelen een cruciale rol in het beperken van voedselverspilling. Zij weten precies wie ziek is en welke cliënt niet aanschuift voor het avondeten vanwege familiebezoek. Door elke ochtend even kort met te overleggen, kun je rekening houden met die factoren. 

Betrek de voedingsassistenten ook bij je menu’s. Het Leids Universitair Medisch Centrum merkte bijvoorbeeld dat sommige voedingsassistenten geen maaltijden serveerden die hen zelf niet lekker leken. Door hen te laten proeven en meedenken voorkom je verspilling.

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu