Menu
Punten

Waarom koken in de zorg? Daar hoeven zorgchefs Eric-Jan Koopman en Niels van Leeuwen niet lang over na te denken. Iedereen verdient lekker eten. Het leven kan zo maar ineens een draai krijgen. “Dan wil je toch dat alles goed geregeld is?” De heren gunnen bewoners een leven dat zo dicht mogelijk bij het normale leven komt. En daar hoort vitale voeding vanzelfsprekend bij. 

Welzijn boven alles

Eric-Jan: “Wij doen er alles aan om mensen zo veel mogelijk vrijheid, luxe en entertainment te bieden. Denk aan een foodtruck op locatie of een festival speciaal voor onze bewoners. Welzijn is het allerbelangrijkste. Natuurlijk nemen we gezonde voeding daar ook in mee. Maar wat als iemand nog maar een paar jaar te leven heeft? 

Zo hadden we hier een jongeman met slikproblematiek die heel graag nog eens een Big Mac wilde eten. Toen zijn wij met het keukenteam naar de McDonald's gegaan om er zelf eentje te proeven. Vervolgens zijn we net zo lang gaan testen totdat we een voor hem geschikte Big Mac konden bereiden.”

Woongroepen in de watten

Niels: “Er wonen hier mensen in verschillende woongroepen. Dat zijn eigenlijk allemaal huiskamers waar tussen de acht en twintig mensen wonen. Als kok kook ik elke dag voor een andere groep. 

Ze mogen op die dag zelf kiezen wat ze gaan eten en helpen eventueel mee met het koken. Zo ervaren bewoners de geur en het plezier van zelf koken, net zoals het vroeger thuis was. Soms heerst er spanning in een groep, dan kan samen koken en eten echt even lucht geven. Ik probeer een losse en relaxte sfeer te creëren en luister met aandacht naar alle levensverhalen.”

Ontdek Niels’ recept voor zijn Broodje Kiplekker

Het hybride Broodje Kiplekker is een van de favorieten bij Markenhof. Het volkoren broodje wordt belegd met kip en vegan spekjes van De Vegetarische Slager. “Het broodje is een explosie van kleur, geur, smaak en textuur”, vertelt Niels. “Een groot festijn voor alle zintuigen!”

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu