Menu
Punten

Groenten als ster van het gerecht is dé trend in zorgrestaurant. Dat komt doordat groenten niet alleen gezond zijn, maar ook het meest duurzame component op het bord. Laat als chef je creativiteit dus los op een bescheiden bloemkool, simpele spruit of alledaagse wortel. Daar worden bewoners en cliënten ook blij van. 

De bonus van meer groenten voor jou? Lagere inkoopkosten, want groenten zijn veel goedkoper dan vlees. Als je de verhouding dierlijke en plantaardige eiwitten voor 2026 verschuift naar 50/50 voldoe je bovendien aan de voorwaarden van de Green Deal Duurzame Zorg.

5 tips & tricks om meteen te proberen

1. Wissel af met snijtechnieken

1. Wissel af met snijtechnieken

Mondgevoel is heel belangrijk om cliënten te verleiden om hun maaltijd op te eten. Gebruik daarom afwisselende snijtechnieken om de beleving van een groentegerecht te beïnvloeden. Geraspte bloemkool wekt associaties van couscous of rijst op, terwijl fijne reepjes rauwe kool of venkel zorgen voor een lekkere bite.

2. Serveer de regenboog

2. Serveer de regenboog

Het is niet alleen belangrijk om groenten te eten, maar ook om veel verschillende soorten groenten te eten. ‘Eet de regenboog’, is daarom het advies. Elke kleur groente heeft namelijk zijn eigen unieke voordelen voor lichaam en geest. 

Serveer dagelijks tien verschillende planten en wekelijks minstens dertig voor een optimale ondersteuning van de hersenen. Voor ouderen zijn maaltijden met veel contrast en de kleuren geel, oranje en rood extra belangrijk. Door het vergelen van het oogwit zijn kleuren voor hen moeilijker te zien, maar die drie springen eruit!

3. Gebruik een umami-ingrediënt

3. Gebruik een umami-ingrediënt

Umami is de bevredigende, rijke smaak die zich het best als ‘hartig’ laat omschrijven. De smaak is afkomstig van een eiwit genaamd glutamaat dat van nature veel voorkomt in vlees. Daarom missen vleeseters deze smaak vaak in plantaardige gerechten. Door umamirijke ingrediënten te gebruiken – zoals paddenstoelen, zongedroogde tomaten, kappertjes, balsamico-azijn en zeewier – geniet iedereen van groentegerechten.

4. Maak vaker een eenpansgerecht

4. Maak vaker een eenpansgerecht

Wist je dat bewoners en cliënten vaker vegetarische of groenterijke gerechten kiezen wanneer het eenpansgerechten of samengestelde maaltijden zijn? Bij een stoofpot of bami valt het niet zo snel op als je het gerecht met meer groenten bereid. Je kunt prima linzen of paddenstoelen ‘verstoppen’ in een stoofpot en een bami aankleden met bijgerechten als sajoerboontjes en atjar.

   5. Pas vleesbereidingstechnieken toe op groenten

5. Pas vleesbereidingstechnieken toe op groenten

Veel ouderen zijn verknocht aan gerechten waarin niet groenten, maar vlees centraal staan. Die verstokte vleeseters overtuig je dat groenten net zo lekker kunnen zijn, door traditionele bereidingstechnieken voor vlees toe te passen op groenten. Denk aan een urenlang gebraden knolselderij, een warmgerookte bietenrollade met honing en balsamico of een in knoflook en tuim gemarineerde paprika van de grill. 

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu