1. Ga voor aardse smaken
Aardse smaken zijn populair. Kruiden, specerijen, paddenstoelen en wortel- of knolgroente belanden dan ook steeds vaker in een saus om te zorgen voor die troostrijke, aardse warmte. Aardse smaakmakers zijn bijvoorbeeld kurkuma, maca, groene theebladeren, kaneel of kardemom.
De aardse smaak is afkomstig van geosmine, een stofje dat vooral door zijn geur wordt waargenomen. Je ruikt geosmine bijvoorbeeld na een fikse regenbui. De geur schijnt zo sterk te zijn, dat we het zelfs nog kunnen ruiken wanneer een theelepeltje geosmine wordt toegevoegd aan 200 olympische zwembaden.
2. Spice it up
Pak er eens een pepertje bij. Chili zorgt namelijk niet alleen voor vuur in je saus, als bonus geeft het meteen extra diepte aan je smaken. Er zijn tegenwoordig steeds meer pepersoorten verkrijgbaar, van gerookte chipotles tot aleppo-chilivlokken.
Die hebben allemaal een eigen karakter hebben en zijn heus niet alleen voor de doorgewinterde vuurvreters. Spice it up en wissel die hot sauce eens in voor chili’s.
Uitproberen? Proef hoe chilivlokken de Knorr Garde d’Or Vissaus transformeren of geef deze zwartebonensaus extra pit met een (rawit)pepertje.
3. Volwaardig plantaardig
Sauzen zonder room of vlees? Het lijkt haast ondenkbaar voor wie getraind is in de Franse keuken. Toch vragen gasten steeds vaker om veganistische opties die van dezelfde hoge kwaliteit zijn als de rest van je kaart. Zo ontstaan creatieve vondsten zoals alfredosaus gemaakt van bloemkool of een Mexicaanse salsa de queso op basis van aquafaba, het eiwitrijke kookvocht van kikkererwten.
De grote uitdaging zit hem in het hartig krijgen van de plantaardige sauzen. Maak daarvoor gebruik van umamirijke ingrediënten zoals paddenstoelen, tomaten en gefermenteerde producten, bijvoorbeeld miso, sojasaus of olijven.
Uitproberen? Gebruik groentebouillon in plaats van kippenbouillon voor deze kokos-rodecurrysaus of ga voor de vegan peperonata.
4. Verrassende en spannende botanicals
Ben jij niet vies van een beetje experimenteren in de keuken? Ga dan voor een saus met botanicals. Deze trendy ingrediënten, zoals vlierbloesem, sumak of citroengras, worden steeds vaker gebruikt om hartige gerechten complexiteit te geven.
Wij snappen wel waarom, want ze maken je gerecht aromatisch en memorabel. Eigenlijk vallen alle eetbare delen van de plant in de categorie botanical, van de wortels en bladeren tot de bloemen en bessen.
Uitproberen? Begin met kaneel-serehjus of ga meteen voor de rundjus met bessen en hibiscus als je van uitgesproken smaken houdt.
5. Een scheutje drank erbij
Rodewijnsaus blijft voor altijd een klassieker, maar daar verras je je gasten niet meer mee. Dat doe je wel door eens een andere fles te kiezen vanachter de bar. Vooruitstrevende chefs experimenteren in de keuken volop met bijvoorbeeld sake, wodka, whisky en tequila.
Ook in hun sauzen. Alcohol is net als zout een smaakversterker, dus je voegt niet alleen een nieuwe smaak toe – bijvoorbeeld scherpte van tequila of rooksmaak van whisky – maar het geeft ook de rest van je ingrediënten een boost.
Uitproberen? Voeg een scheutje bourbon toe aan deze bbq-saus of geef je eigen draai aan onze tomatenbasissaus met wat wodka.
Download nu 6 x sauzenrecepten
In ons gratis boek 6 x sauzenrecepten delen we smakelijke gerechten waarbij saus de glansrol speelt. Voor elke saus geven we drie bereidingswijzen, van snel tot uitgebreid, want een goede saus kan op meerdere manieren worden gemaakt. Creëer jouw eigen signatuur, door gebruik van een goede saus!