Menu
Punten

Smaak is voortdurend in beweging. Gasten willen verrast worden met nieuwe eetervaringen en bijzondere smaken. Wat de gast eet, zegt iets over wie ze zijn. Daarom worden naast smaak ook gezondheid en duurzaamheid steeds belangrijker. Alle nieuwe smaken en (di)eetwensen kun je ook laten terugkomen in de soepkom.

Wij lepelen de 5 grootste foodtrends op, vertaald naar heerlijke en smaakvolle soepen.

Trend 1: Plantaardig eten

Trend 1: Plantaardig eten

Vlees en zuivel verdwijnen langzaam van het bord en plantaardig eten wordt steeds meer de standaard. In de plantaardige keuken spelen groenten en peulvruchten de hoofdrol.

Soep is zo’n gerecht waarin deze ingrediënten gemakkelijk kunnen schitteren. Probeer verder te kijken dan tomatensoep en ga eens aan de slag met pastinaak, rode linzen, pompoen of zelfs aubergine

Tip: voor de hartige umami-smaak die je anders uit vleesbouillon haalt, grijpen veel chefs nu naar zwammen. Paddenstoelen en champignons zorgen voor die heerlijke vijfde smaak naast zoet, zuur, zout en bitter.

Trend 2: Functionele voeding

Trend 2: Functionele voeding

De gast van nu benadert eten functioneel. Gerechten of ingrediënten die goed zijn voor de gezondheid zijn populair.

Gasten eten graag immuunsysteemboosters: gerechten die het afweersysteem stimuleren. Denk daarbij aan groentes als zoete aardappel, spinazie, broccoli en rode paprika.

Smaakmakers die je afweer kracht geven zijn onder andere gember, kurkuma, citrus en knoflook. Allemaal ingrediënten die perfect in een verwarmende soep passen.

Tip: Informeer je gasten over de gezondheidsvoordelen van je soepen op de menukaart of aan tafel. Bied bijvoorbeeld een immuunsysteem-shot van kurkuma, gember en zoete aardappel aan als het griepseizoen weer begint.

Trend 3: Comfortfood

Trend 3: Comfortfood

Comfortfood is eten dat warmte en troost biedt, wat natuurlijk extra fijn is wanneer de dagen korter worden en de temperaturen buiten zakken.

Het voedt een bepaalde nostalgie en is vaak eenvoudig in de bereiding. Vroeger was het daardoor vaak calorierijk en vet.

Soep leent zich goed als gezonde variant van comfortfood. We noemen het niet voor niets troost in een kom. 

Tip: Vergeet gecompliceerde recepten met tientallen ingrediënten, maar ga voor simpel. Serveer bijvoorbeeld de gerookte tomaten-paprikasoep of de Turkse linzensoep van Knorr Professional.

Trend 4: Oog voor het milieu

Trend 4: Oog voor het milieu

Eten moet niet langer alleen gezond zijn voor de gast, maar ook voor de wereld.

Bewuste gasten kiezen voor duurzaam en daarbij is bijvoorbeeld de afstand die een bepaald product aflegd bepalend. Dat zie je terug in een voorkeur voor lokale productenbiologische teelt en zero-waste koken.

Alle steeltjes en stronken kunnen voortaan in de soep en van schillen maak je zelf bouillon.

Ook Knorr Professional werkt hard aan een duurzaam assortiment. Maar liefst 95% van alle groenten en kruiden die Knorr gebruikt voldoet aan een speciale Duurzame Landbouwcode.

Tip: Uienschillen, stronken, steeltjes van verse kruiden en het donkere groen van prei belandt vaak in de afvalbak. Zonde, want daar kun je zelf heerlijke groentebouillon van maken. Bewaar al je snijafval in de vriezer, totdat je genoeg hebt om een grote pan bouillon van te trekken.

Trend 5: Fermenteren & inmaken

Trend 5: Fermenteren & inmaken

Bij fermenteren gebruik je bacteriën, schimmels en gisten om de smaak en textuur van een product te veranderen.

Zuurkool, yoghurt, augurken of kimchi, fermenteren en inmaken is erg populair onder chefs.

De uitgesproken smaak van gefermenteerde producten is op het moment erg geliefd bij gasten. Ook het duurzaamheidsaspect doet het goed. Deze techniek is ideaal om verspilling tegen te gaan, want je kunt alle overgebleven verswaren verwerken tot een houdbaar product. 

Tip: Zet gefermenteerde ingrediënten in als bijzondere smaakmaker. Elke soep leeft op van miso, ingemaakte citroen of yoghurt.

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu