Menu
Punten

Eric van Reenen wist op zijn 9e al dat hij in de keuken wilde gaan werken. Van thuis pannenkoeken bakken en zijn eerste baantje in een banketbakkerij tot ruim 35 jaar ervaring bij Frankeland. Waarom? “De keuken in Frankeland heeft eigenlijk nooit stilgestaan en is blijven ontwikkelen.” Met als nieuwste ontwikkeling 'Smaakcentrum Consult & Coaching Frankeland'. 
In de keuken van Frankeland

Frankeland ouderenzorg

Van Reenen vindt vooral de focus van Frankeland op smaakvolle maaltijden voor ouderen erg belangrijk. ”Zij hebben al een heel leven achter de rug, zijn hulpbehoevend en worden tijdens de laatste fase van hun leven vaak ‘beloond’ met slecht eten en restricties op ongezonde voeding.”

Hij focust zich daarom naast op gezonde en veilige voeding, ook vooral op de beleving van zijn gerechten en past ze aan op geur en smaak. “Als het lekker is wordt het gegeten en als men het eet krijgt men het binnen. Daardoor zijn bijvoedingen en supplementen vaak niet meer noodzakelijk. Daar waar nodig worden de gerechten zo aangepast dat ze voldoen aan de voorgeschreven voedingswaarde maar dan met natuurlijke grondstoffen.”

Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de restaurantbeleving zodat zelfs fijngemaakte maaltijden er smakelijk uitzien. Van een boterham met kaas waar je niet op hoeft te kauwen tot een vloeibare tompouce in een glas

"Lekker eten is een mensenrecht"

In de keuken van Frankeland

Smaakvoorkeuren

Eric wil zijn gerechten zo goed mogelijk laten aansluiten op de wensen van de individuele gast. Dit betekent dat je soms specifiek voor één persoon aan het koken bent. “Dat is natuurlijk complexer en moeilijker realiseerbaar dan koken voor een grotere groep gasten, maar het welzijn van de ouderen staat bij mij echt op nummer 1”.

Dit vraagt om innovatie, gebruik van moderne ICT oplossingen en het opnieuw inrichten en stroomlijnen van de keuken. Dit houdt ook in dat in een groot systeem per persoon wordt bijgehouden wat de specifieke smaakvoorkeuren zijn maar ook of er bijvoorbeeld kauw- en slikproblemen aanwezig zijn en welke viscositeit gewenst is. Dit laatste gaat in samenspraak met een logopediste. 

Het smaakcentrum

Door gebruik te maken van selectieve smaaksturing (het aanpassen van recepten op smaakprofiel) willen ze dat patiënten ondanks smaakproblemen door chemotherapie weer gezond, lekker en veilig kunnen eten.

Aan de hand van een o-box (te zien op bovenstaande afbeelding) testen ze de smaak van de patiënt. Deze box bevat flesjes met geconcentreerde smaken die worden geproefd. Zo wordt er vastgesteld wat de patiënt lekker vindt. Op basis van dat persoonlijke smaakvoorkeurenprofiel worden menu’s en gepersonaliseerde recepten voorgesteld. Zo biedt het Smaakcentrum oplossingen op maat voor smaakproblemen tijdens of na een oncologische behandeling. Er wordt hierbij gewerkt met speciaal opgeleide chefs gastro-engineering die gespecialiseerd zijn in selectieve smaaksturing.

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu