Menu
Punten

Het aantal flexitariërs en vegetariërs groeit gestaag. Of gasten nu gezonder willen eten, dierenleed willen voorkomen of een statement willen maken; er zijn genoeg redenen om minder ‘dier’ te eten. 

Ook zijn er steeds meer gasten die voor een veganistische lifestyle kiezen en volledig overgaan op een plantaardig dieet. Kortom: hét moment voor chefs en foodprofessionals om op deze trend in te spelen. Wij serveren je de laatste informatie, feiten en cijfers.

Wie eet wat ook alweer?

  • Vegetariër: eet geen vlees en vis, maar wel kaas, eieren en melkproducten
  • Lacto-ovo vegetariër: eet geen vlees, vis en gevogelte maar wel nog zuivelproducten en eieren
  • Ovo vegetariër: eet geen vlees, vis, schaaldieren of zuivel maar wel eieren en producten die eieren bevatten
  • Veganist: eet, drinkt en gebruikt geen enkel dierlijk product
  • Pescotariër: eet geen vlees maar wel vis (en andere zeedieren), kaas, eieren en melkproducten
  • Flexitariër: eet bewust één of meer dagen per week geen vlees 

Vega(n) facts op een rij

Wist je dat?

  • Flexitariërs in 2011 gemiddeld 2,9 dagen per week geen vlees of vis aten
  • Dit aantal sinds 2019 op 3,7 dagen geen vlees of vis per week ligt
  • In 2020 5% van de Nederlanders geen vlees eet volgens het Voedingscentrum
  • Volgens Kien Onderzoek 2% vegetariër is en 2% pescotariër is
  • Aansluitend 1% veganist is en dus geen enkele vorm van dierlijke eiwitten eet
  • 8 x zoveel Nederlanders kiezen voor een vegan levensstijl in 2019 vergeleken met 1996
  • De groep veganisten dit jaar van 34.000 naar 170.000 groeit volgens de schatting van de Vereniging van Veganisten
  • Adviesbureau Globaldata begin dit jaar voorspelde dat de wereldwijde vleesindustrie in 2020 met 2,6% zou groeien en dat ze na de coronacrisis een daling van 5,3% verwachten
  • In de VS 23% van de bevolking zegt meer plantaardige maaltijden te eten door de pandemie

Waarom plantaardig(er) eten?
 

Dat de groep veganisten gestaag groeit is een feit. Maar waarom? Uit het Food Inspiration Trendreport van 2019 blijkt het volgende:

  • De wereldwijde voedselproductie is op dit moment verantwoordelijk voor ruim 25% van de CO2-uitstoot.
  • Onze voeding bestaat voor gemiddeld 16% uit dierlijke producten. Dit veroorzaakt 55% van de aan voeding gerelateerde broeikasgasemissie.
  • Vlees, kaas en eieren hebben de grootste impact op het milieu vanwege het voer, water en de ruimte die nodig is voor de dieren. Daarnaast stoten ze zelf ook veel gassen uit via mest.
  • Het eten van dierlijke producten een negatieve invloed heeft op het milieu.
  • Een vegetarisch of veganistisch eetpatroon heeft minder invloed op het broeikaseffect.
  • Fruit, groenten en noten hebben de laagste ecologische foodprint.
Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu