Wat is een couvert?
Er zijn twee betekenissen van couvert. Een wordt voornamelijk gebruik in restaurants en de horeca. De andere betekenis is voor het bredere publiek.
Wat betekent couvert in restaurants?
Couvert betekent in restaurant eigenlijk gewoon ‘persoon’. Als op een menu staat dat iets €29,95 per couvert kost, dan betekent dat dus per persoon.
Dit is een chique term en staat netter op je menukaart dan ‘persoon'. Soms is het echter verwarrend voor gasten. Couverts betekent namelijk ook ‘bestek en servies’. Daardoor kunnen gasten denken dat men per gang betaalt. Het kan dus waardevol zijn om duidelijk te vermelden dat men ‘persoon’ bedoelt.
Andere betekenis van couvert
Zoals al gezegd kan couvert ook 'bestek en servies’ betekenen. De term omvat in dit geval alles wat een persoon nodig heeft aan tafel.
Dus bestek, een bord, een glas en zo verder. Couvert wordt daarom bijvoorbeeld ook gebruikt om aan te geven hoeveel ruimte er in een vaatwasser is.
Efficiënt omgaan met couverts – voor de chef
Om jouw restaurant draaiende te houden is het goed om bezig te zijn met je kosten en opbrengsten per couvert. Als de gemiddelde besteding van een couvert stijgt dan zal ook jouw omzet stijgen. Om het meeste te halen uit jouw couverts volgen een paar tips:
Bezorging aan huis
Hoe meer couverts in je restaurant, hoe meer omzet je maakt. Maar je restaurant heeft natuurlijk een limiet aan zitplaatsen.
Kan je keuken het aan om voor meer gasten te zorgen? Dan kan je kijken of het thuisbezorgen van maaltijden of menu's wat voor je is. Wil je inspiratie opdoen voor afhalen en thuisbezorgen? Kijk dan hier.
Gebruik garde d'Or sauzen
Dit zijn sauzen die voor meerdere type gerechten inzetbaar zijn. Je hoeft deze alleen op te warmen en om er je eigen draai aan te geven kan je er een garnituur aan toevoegen.
Van de altijd populaire bruine pepersaus tot heerlijke hollandaisesaus in het voorjaar. Deze sauzen behouden hun consistentie mooi bij afhaal- of bezorg gerechten.
Ben je op zoek naar meer relevante maaltijdmomenten? Met deze asperges benedict, gemaakt met de Garde d’Or hollandaise saus, kan je naast diner ook omzet maken tijdens ontbijt of lunch.
Zorg voor een rendabele menukaart
Een manier om je winst per couvert te verhogen is door te kijken naar je gerechten en je menukaart.
Door gerechten te kiezen die rendabeler zijn, kan jij jouw winst vergroten zonder dat je extra gasten in je zaak hoeft te ontvangen. Meer tips over een rendabele menukaart vind je hier.