Menu
Punten

Als slager gaat er elke dag heel wat verpakkingsmateriaal door je handen, want je producten moeten natuurlijk op een praktische, hygiënische en voedselveilige manier tot bij je klanten thuis raken. Hoe groter je aanbod, hoe groter het aantal verpakkingen je nodig hebt. Hoe pak je dat duurzaam aan nu de wetgeving én je klanten steeds strenger worden? En wat is de impact op je marge? Valt er nog wel omzet te scoren met ecologisch verantwoorde verpakkingen?

WAAROM INZETTEN OP DUURZAME VERPAKKINGEN?

Met ecologisch verantwoorde verpakkingen draag je niet alleen mee zorg voor de planeet en verklein je de afvalberg, het is ook nog eens mooi meegenomen voor je marge. Want duurzame materialen besparen je geld én leveren je meer omzet op.

 

1. BESPAAR GELD

Ook al zijn duurzame alternatieven soms nog iets duurder dan klassieke plastic verpakkingen, ze helpen je uiteindelijk kosten te besparen:

  • minder milieubelasting;
  • lagere transportkosten bij lichtere materialen;
  • minder aankoopkosten bij herbruikbare materialen en sterke materialen die lang meegaan, zoals bv. Bamboe;
  • op materialen als glas, porselein en aardewerk kan je keer op keer statiegeld vragen.

 

2.. CREËER MEER OMZET

  • Bied klanten wat ze willen. Tevreden klanten = meer omzet!
  • Onderscheid je van de concurrentie, trek nieuwe klanten aan en vergroot je klantenbinding.
  • Bepaalde duurzame verpakkingen zoals bamboe en palmblad presenteren extra mooi in je toonbank en stimuleren impulsaankopen. Ze kunnen bij de klant thuis trouwens gewoon zo in de koelkast, oven en op tafel. Extra gebruiksgemak waarvoor klanten graag wat meer betalen.

WELKE DUURZAME OPTIES ZIJN ER?

 

1. RECYCLEERBAAR

Alle materialen die na sorteren en verwerken opnieuw gebruikt kunnen worden zoals bv. papier, karton, bepaalde types plastic (zoals PET) en aluminium. Recycleren vraagt minder energie en verkleint de afvalberg. Veel duurzamer dus.

  • Recycleerbaar (bio)plastic is ideaal voor take-away, BBQ-sauzen, dips, bijgerechten ...
  • Aluminium kan oneindig vaak gerecycleerd worden en blijft dus een goede optie voor kant-en-klare gerechten.
  • Maaltijdboxen en BBQ-pakketten kan je verpakken in gerecycleerd karton. Een eigen BBQ-pakket is trouwens een slimme margemaker!

2. COMPOSTEERBAAR

Materialen die verwerkt kunnen worden tot meststof in een speciale composteerlocatie. Ze zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen zoals maïs, suikerriet, bamboe en palmbladeren.

  • Voor dips, sauzen en slaatjes bij de BBQ kan je potjes en schaaltjes in composteerbaar bioplastic (zoals PLA) gebruiken.
  • Side dishes presenteren mooi in schalen en kommen van palblad of bamboe. Ideaal voor bij de BBQ want klanten kunnen ze meteen op tafel zetten.
  • Vlees en charcuterie kan verpakt worden in kraft-papier, een ecologische papiersoort.

3. HERBRUIKBAAR

Dit is de meest duurzame soort van verpakking, want het hoeft na gebruik niet weggegooid te worden. Herbruikbare verpakkingen zijn gemaakt uit glas, metaal of stof. Ze zijn ideaal als marketingtool. Voorzie ze van je logo en een leuke slogan en verhoog zo je zichtbaarheid.

 

Tips

  • Verkoop je take-awaysalades in een bokaal. Niet alleen duurzaam en mooi, maar ook handig voor ‘on the go’. Je kan er statiegeld op vragen maar er ook een leuke actie van maken: wie X aantal bokalen inlevert, krijgt bv. korting op je BBQ-pakket of een ander product.
  • Kant-en-klaregerechten kan je verkopen in porseleinen of aardewerken schotels waar je statiegeld op geeft. Makkelijk en tijdbesparend voor je klanten.
  • Bedruk katoenen boodschappentassen met je logo en verkoop ze aan je klanten. Dit principe kan je ook toepassen met andere herbruikbare recipiënten.
  • Voorzie de mogelijkheid om eigen potjes mee te nemen en communiceer die optie duidelijk via al je kanalen, ook in je winkel.
  • OPGELET

    Eigen bokalen en potjes zijn minder hygiënisch. Voorzie een speciale plek op je toonbank om ze te vullen en houd die goed schoon na elke bestelling. Gebruik ook een andere schep of lepel per klant.

Meer weten over de verschillende verpakkingsmaterialen?

Meer weten over de verschillende verpakkingsmaterialen?

Er zijn veel opties om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Ontdek 8 duurzame verpakkigen voor het bbq-seizoen.

 

Lees ons artikel

Tips:

  • Recyclebare verpakkingen zijn alleen duurzaam als ze op de just manier gesorteerd worden. Bij Unilever Food Solutions vermelden al onze productverpakkingen dan ook duidelijk hoe je ze kan recyclen. Help ook jou klanten door recyclage-info duidelijk zichtbaar te maken.
  • Voorzie papieren tassen met een QR-code waarop klanten extra informatie kunnen vinden (bv. Over je eindejaarsassortiments of BBQ-pakketten) i.p.v flyers mee te geven. 
  • Nog meer afval besparen? Word dan net als Unilever Food Solutions partner van Too Good To Go, een initiatief dat voedselverspilling tegengaat.

EXTRA TIPS & TRICKS

  • Informeer je klanten over je duurzame inspanningen. Digitaal is uiteraard duurzamer dan papier, dus zet bv. je sociale media in, maar train ook je personeel. Zo kunnen ze eventuele vragen van je klanten beantwoorden.
  • Communiceer goed met de leverancier(s) van je verpakkingen. Zo kun je ook je klanten beter informeren. Waarom is een bepaalde verpakking duurzaam? Waar moet hij na gebruik heen? En wat zijn nieuwe alternatieven?
  • Bestel je producten bij partners die je visie delen en die zelf met duurzame verpakkingen werken.
  • Wees zo consequent mogelijk. Laat je je eigen labels drukken? Vraag dan om ecologische inkt te gebruiken.
  • Hulp of Informatie nodig rond duurzame verpakkingen? Overheidsorganisatie Fostplus en Valipac houden er zich elke dag mee bezig. Samen richtten ze PACK IT BETTER op, een platform waar je ale relevante informatie rond duurzame verpakkingen vindt. 
Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu