Soep is een ideaal gerecht: je kunt er een mooie marge op pakken en het is gemakkelijk in je mise-en-place en doorgifte. Een pan soep is zo klaar en kan ruim voor je service begint worden bereid, zelfs door ongeschoold keukenpersoneel.
Tegenwoordig zijn het veelal de oudere horecagasten die een soep bestellen als lunch, terwijl de jongere generatie ook openstaat voor een lekker kommetje vol groenten.
Hoe krijg je millennials en generatie Z – de belangrijkste doelgroep van out-of-home consumptie – weer aan de soep? Maak het sexy! Creëer soepconcepten en -gerechten die aansluiten op de wensen van jongeren.
Wij serveren je 5 tips voor margerijke en snelle soepen, die je gasten – oud én jong – verrassen:
1. Soep met populaire ingrediënten: werelds en seizoensgebonden
De makkelijkste manier om soep spannend of interessant te maken? Gebruik populaire ingrediënten. Door hun vele reizen zijn jongeren bekend met smaken van over de hele wereld en die verre invloeden zien ze graag terug in hun soepkom.
Verrijk je linzensoep dus met garam masala, gember en verse koriander of maak een pittige Mexicaanse chilisoep met gedroogde chipotlepepers, gegarneerd met kruim van tortillachips.
Geen tijd om zelf recepturen te ontwikkelen? Gebruik dan de Knorr Professional Wereldsoepen, zoals Peruaanse zoete aardappelsoep met quinoa of Thaise Thai Tom Kha Kai met kokos, rode chili en citroengras. Deze soepen op poederbasis zijn eenvoudig te bereiden en dus ideaal voor een keuken met veel onervaren personeel.
Omdat de jonge horecagast veel waarde hecht aan duurzaamheid, wordt deze ook erg enthousiast van een soep met seizoensproducten. Je scoort bonuspunten als je de aspergesoep met gebakken eitje serveert met lokaal geteelde asperges om de foodmiles nog verder te beperken.
2. Soepje uit een cocktailglas
Millennials en Generatie Z zijn echte snackers. Ze nemen liever meerdere kleine eetmomenten op een dag in plaats van ontbijt, lunch en diner. Ook voor een tussendoortje bezoeken ze graag de horeca, dus kijk eens wat creatiever naar je soepen, zodat je ze op elk moment van de dag kunt serveren!
Bied bijvoorbeeld een Bloody Mary soepcocktail met wodka aan tijdens de brunch, of stil de trek rond borreltijd met een Sunny Pumpkin: pompoensoep met Jamaicaanse rum.
Zo’n soepcocktail is ook goed voor de marge: als je er iets speciaals van maakt, kun je er ook meer vragen. Deze online generaties zijn bovendien dol op speciale, Instagrammable gerechten. De Fruity Devil wordt gegarandeerd vaak gefotografeerd door zijn duivelse garnering: twee ‘hoorntjes’ van rode peper aan weerszijden van het cocktailglas.
3. Soep voor bij de borrel
Twintigers en dertigers zijn razend druk, maar ze maken graag tijd vrij voor een horecabezoek met hun vrienden. Dan wordt er urenlang getafeld en bijgekletst. Een lunch kan zomaar uitlopen op een middag borrelen, gevolgd door een diner.
Ze vinden het dan gezellig om gerechten te bestellen die met de hele groep kunnen worden gedeeld, zoals een uitgebreide borrelplank. Een soepje past perfect naast een bakje olijven en wat wat mooie rauwe ham, zoals een Spaanse tomatensoep met chorizo en kikkererwten.
Een borrelplanksoep is bovendien makkelijker te bereiden dan een frituursnack, want je kunt deze klaarzetten tijdens de mise-en-place. Met de Knorr Professional soepen speel je daarnaast makkelijk in op de verwachte drukte. Op een doordeweekse avond maak je een kleine portie van 1 liter, terwijl je in het weekend in dezelfde tijd 20 liter soep bereidt.
4. De Aziatische maaltijdsoep
Japanse ramen, Thaise laksa, Vietnamese pho of Koreaanse kimchi jjigae… de Aziatische maaltijdsoep is hip! Door de vele kruiden en specerijen zijn deze soepen echte smaakbommetjes.
Voeg voldoende rijst of noodles toe, wat garnering en deze soepen dienen als volwaardig hoofdgerecht. Doordat deze soepen voornamelijk bestaan uit bouillon en noodles, kun je er bovendien een mooie marge op pakken.
Gebruik voor een snelle maaltijdsoep de authentieke groente- kippen- of runderbouillons van Knorr Professional als basis. Voeg wat gemberpuree en ragfijn gesneden citroengras toe voor een frisse Aziatische kippensoep met eend of pak uit met een kimchi-ramensoep en verrijk de bouillon met onder andere sesamolie, sake, sojaus en miso.
TIP: bied voor nog meer marge verschillende extra garneringen aan tegen een meerprijs. Denk daarbij aan een soja-eitje, ingelegde rettich, gebakken paddenstoelen of kimchi. De jonge generatie personaliseert een maaltijd graag, zodat deze volledig bij hun individuele smaak past.
5. Vertrouwde soep met een twist
Vertrouwd, maar toch verrassend, daar houdt de horecagast van nu van. Klassieke gerechten die net even anders worden bereid of gepresenteerd scoren gegarandeerd op je menu.
Geef dus eens een twist aan een klassieke soep en geef je aardappelsoep een make-over tot decadente aardappel-truffelsoep met Parmezaans kaasschuim. Deze simpele amuse is mooi vooraf te bereiden, tegen lage kosten en geeft wel het verrassende effect waar je graag je diner mee wil aftrappen.
Het 12-uurtje is nog zo’n traditionele lunchoptie die met een kleine aanpassing perfect is voor de jonge generatie. Geef je 12-uurtje een werelds tintje door een Mexicaans thema met een pittige chilisoep, ga voor vegetarische garnituren en zet ‘m onder een nieuwe naam op de kaart.
Daarnaast zijn dit precies lunchgerechten op je kaart, waar je meer voor kan vragen zonder al te veel extra moeite. Als ‘lunchplank’ of ‘proeverijtje voor twee’ wordt ‘ie gegarandeerd vaker besteld.
6. Soep als tussendoortje: Souppuccino
Geniet van een verrassend tussendoortje met een souppuccino. Een hartige soep met een verrijkende schuimlaag en een creatieve topping. Ze zijn marge rijk en kunnen in een mooi cappuccino-stijl kopje worden geserveerd. Souppuccino's bieden je gasten een gevoel van luxe en exclusiviteit.
Ze zijn niet alleen een smaakvolle traktatie, maar ook een manier om de middagdip te voorkomen. Met een souppuccino kun je een voedzame snack aanbieden die hen zal helpen om de rest van de dag door te komen.
De speelse draai die souppuccino's geven aan je soepaanbod maakt het aantrekkelijk om uit te proberen. Voeg creatieve toppings toe en verras je gasten met een moderne twist.