Nederlanders die nog elke dag vlees eten zijn in de minderheid. Het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten in ons land blijft maar groeien.
Ook dagelijks zuivel consumeren is niet meer van nu, vindt de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Daarom dagen zij consumenten en foodservice uit om 6 tot en met 12 maart 2023 een week volledig plantaardig te gaan. Dat bespaart per persoon zo’n 21,1 kilo aan CO2-uitstoot en 150 liter water.
Meedoen is makkelijker dan je denkt! Hieronder geven we 4 keer inspiratie om jouw hardloper volledig plantaardig te maken.
Pasta Bolognese
Kies voor: peulvruchten of veganistisch gehakt
Komen jouw gasten steevast terug voor de pasta bolo? Een plantaardige variant op de Italiaanse klassieker lijkt misschien ondenkbaar maar het kan heus. Zo zijn linzen een ideale (en spotgoedkope) vervanger voor gehakt, die zorgen voor een zelfde textuur.
Om de hartige smaak na te bootsen kun je de kunst afkijken bij Ottolenghi. Zijn veggie ragù werd een ware hype onder foodies.
Het geheim? Hij gebruikt in zijn recept naast linzen een hele lading umamibommen: champignons, gedroogde porcini, harissa, misopasta en sojasaus.
Blijf je liever dicht bij je originele recept, dan kun je het gehakt een-op-een vervangen voor NoMince Veganistisch Rulgehackt van De Vegetarische Slager.
Recepttips
De klassieke burger
Kies voor: een burger van De Vegetarische Slager
Er bestaat haast geen menukaart zonder een hamburger. Heb jij nog geen plantaardige keuze op je kaart? Dan is dit de makkelijkste plek om te beginnen!
De burgers van De Vegetarische Slager zijn bijna niet van echt vlees te onderscheiden en de bereiding is ook hetzelfde.
Vervang je vleesburger voor een Raw NoBeef Burger of een Crispy NoChicken Burger en je bent klaar voor de Week zonder Vlees & Zuivel.
Wel ook even de mayonaise vervangen voor Hellmann's Vegan!
Recepttips:
Salades
Kies voor: noten, peulvruchten of een vleesvervanger
Tonijn, kipreepjes of plakjes carpaccio onmisbaar om een salade om te toveren tot volwaardig gerecht? Nee hoor. In de originele caesar salade zat ook helemaal geen kip.
Gehakte walnoten of gerookte amandelen geven net zo goed een verzadigd gevoel als vlees. En krokant gebakken, spicy kikkererwten maken van een paar blaadjes sla en wat groenten net zo goed een maaltijd. Of verwerk de peulvruchten tot kruidige falafel.
Lijken die stukjes gegrilde kip nog steeds onmisbaar? Voeg dan wat NoChicken Kipstuckjes van De Vegetarische Slager toe.
Recepttips:
Kip met groenten
Kies voor: sojaproducten of een vleesvervanger
Nasi met kipsaté, een Thaise rode curry of gewokte zoetzure kip met paprika. ‘Kip met groenten’ is een gerechtcategorie op zich. Is dit jouw populairste gerecht? Dan heb je geluk, want je maakt in handomdraai een plantaardige variant!
Kip laat zich perfect inwisselen voor sojaproducten zoals tofu en tempeh.
- Het geheim van lekkere tofu is eerst het vocht eruit persen, de blokjes door maizena wentelen, krokant bakken en daarna pas toevoegen aan je saus.
- Tempeh kun je het best eerst in reepjes frituren en dan glaceren in je marinade voor een sticky en krokant eindresultaat.
Klinkt dat als teveel werk? Met de NoChicken Kipstuckjes van De Vegetarische Slager vervang je kip een-op-een.
Recepttips:
Tip van De Week zonder Vlees & Zuivel
Als je nog niet gewend bent aan plantaardig koken kan het lastig zijn om te bepalen of een veganistische maaltijd voedzaam genoeg is. Daarom rekende De Week zonder Vlees & Zuivel uit hoe je een stuk bereid vlees van 100 gram kunt vervangen. Dat is mogelijk met:
- 100 gram kant-en-klare vleesvervanger
- 135 gram (gare) peulvruchten
- 25 gram ongezouten noten, pinda’s of pitten
- 2 eieren (voor een vegetarisch gerecht)
Extra tips om meer vegetarische of veganistische opties aan te bieden
Ontdooien, kort bakken en beleggen maar! De producten van De Vegetarische Slager zijn eenvoudig en veelzijdig te bereiden. Wil je toch wat advies? Ontdek alle tips voor het bewaren en bereiden van de vleesalternatieven.