Menu
Punten

Van de klassieke basissauzen van Escoffier tot de lichte creaties uit de nouvelle cuisine van Paul Bocuse en de moleculaire sausinnovaties van Ferran Adrià, saus heeft door de jaren heen de nodige veranderingen doorgemaakt. Sauzen worden weliswaar steeds lichter, maar hun rol op het bord is nog altijd even zwaar. Daarom moet je als chef blijven uitpakken met je jus of vinaigrette, ondanks de personeelstekorten die op je schouders drukken. Om die opgave wat te verlichten, hebben we 6 tips & tricks voor je op een rijtje gezet die je helpen om snel en smaakvol saus te serveren.
1. Laat ingrediënten van het bord terugkomen

1. Laat ingrediënten van het bord terugkomen

“Saus is de verbinding tussen alle componenten op een bord”, zegt SVH Meesterkok Edwin van Gent. Zijn gouden sausregel? Laat een of meerdere ingrediënten op het bord terugkeren in je saus. Als je dat in je achterhoofd houdt, komt het met je saus altijd goed.

Gebruik visbouillon in de saus voor je scholfilet en verwerk gedroogde porcini in saus voor je najaarsgerecht met paddenstoelen. Scheutje wijn door de saus? Kies dan de wijn die je sommelier erbij schenkt. Met deze tactiek ben je verzekerd van een saus die perfect aansluit op je gerecht.

 2. Creëer een verse en authentieke uitstraling

2. Creëer een verse en authentieke uitstraling

Tijd is schaars in de keuken, zeker nu. Gelukkig zijn er convenienceproducten waarmee je zelfs op dagen met meerdere roostergaten toch smakelijke gerechten serveert. Gegrilde entrecote vinden je gasten bijvoorbeeld heerlijk met de romige Knorr Garde d'Or Béarnaisesaus die je alleen maar kort hoeft op te warmen.

 

Wil je ook met convenienceproducten de meest optimale eetervaring bieden? Dan helpt het om je sauzen een verse en huisgemaakte uitstraling te geven. Geef je Knorr Garde d’Or kaassaus bijvoorbeeld een snelle upgrade door truffeltapenade toe te voegen voor extra smaak en textuur. En zo zijn er meer slimme trucs:

  • Voeg fijngesneden verse kruiden toe
  • Haal de staafmixer erdoor voor een schuimige saus
  • Gebruik wat kruidenolie voor een bewust geschifte saus met mooie druppels
  • Schenk de saus aan tafel uit voor extra beleving
3. Serveer voldoende saus

3. Serveer voldoende saus

Tip: serveer je saus in een kannetje zodat gasten zoveel saus kunnen nemen als ze willen. Je bord blijft mooi clean en de bediening hoeft niet te stuntelen met borden waar de saus vanaf dreigt te lopen. 

Want wat is er nou lekkerder dan nog één keer met je vinger over het bord gaan voor dat laatste beetje saus, niks toch? Wees dus niet te zuinig met de saus bij het opmaken van je gerecht. Je gasten zullen je dankbaar zijn als ze na het eten van hun rivierkreeftjes nog wat roomsaus overhouden om met een broodje op te vegen.

4. Zoek innovatie in kleine ingrediëntwissels

4. Zoek innovatie in kleine ingrediëntwissels

Sterrenchef Erik van Loo van Restaurant Parkheuvel maakt een prachtige kreeftencrèmesaus met marsepein en amaretto. ‘Hoe komt hij erop?’, vraag je je wellicht af, maar zulke innovatieve recepten bedenk je eenvoudig zelf. De gedachtegang erachter is namelijk niet zo ingewikkeld. Kreeftgerechten met amandel zijn welbekend, maar door een variatie op amandel te gebruiken – marsepein en likeur – krijgt de saus opeens een verrassende smaak.

Vernieuwing zit vaak in een kleine ingrediëntenwissel. Probeer het maar eens uit in je eigen keuken door een kleine aanpassing te maken in een klassiek recept. Gebruik bijvoorbeeld eens truffel-honing in je honingtijmsaus of kies voor Cointreau in de pepersaus voor je eendenborst.

5. Zorg voor minstens één plantaardige saus

5. Zorg voor minstens één plantaardige saus

Een kleine menukaart maakt je werk overzichtelijker, zeker als je kampt met onderbezetting. Maar let er wel op dat je rekening houdt met de meest voorkomende dieetwensen, anders ontstaat alsnog paniek in de keuken wanneer er onverwacht een veganist op de stoep staat. Als je minstens één plantaardige saus hebt, kun je makkelijk inspelen op de wensen van je gast. 

Je hoeft zeker geen honderden plantaardige sauzen te kennen, met een enkel breed inzetbaar saus-

recept kom je al heel ver. Een paar tips voor plantaardige sauzen:

  • Een beurre blanc maak je veganistisch door de ingrediënten te wisselen voor een plantaardige variant, zoals olijfolie en plantaardige room. Let er wel op dat de witte wijn die je gebruikt ook vegan is.
  • Romige sauzen zijn eenvoudig vegan te maken door noten als basis te nemen. Gebruik bijvoorbeeld amandelmeel en sherryazijn voor een amandelsaus of maak een vegan hollandaise van geweekte cashewnoten en edelgistvlokken.

 

6. Gebruik Liquid Concentrates voor smaakdiepgang

6. Gebruik Liquid Concentrates voor smaakdiepgang

Als drukke chef sta je vaak voor een duivels dilemma: kies je voor snelheid of smaak? De Knorr Professional Liquid Concentrates helpen je om je sauzen snel diepgang te geven. Een paar druppels zijn al voldoende om een gerecht te verfijnen en flink wat smaak toe te voegen.

Zet de smaakmakers ook in om een eigen twist te geven aan je recepten. Wil je een mooie vissaus serveren? Gebruik dan de Knorr Garde d’Or Witte Wijn Saus. Verfijn deze met wat Liquid Concentrate Vis, een handje bieslook, wat viseitjes en je hebt in no time een prachtige saus.

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu